Recept

Det serverades en hel del mat i helgen. Så. På begäran. Här kommer recepten. Nu i efterhand känner jag mig som värsta kocken. Har till och med försökt att skriva matlagningsmässigt. Lycka till.

Potatisgratäng:

4 port (dubbla receptet vid behov)

6 medelstora potatisar (jag hade säkert 15-20)
2 dl riven ost (jag hade nog 4 dl)
5 dl grädde (10 dl varav hälften var vispad ni vet)
2 vitlöksklyftor (4 st)
Salt & nymalen vitpeppar (mycket + lite till)
Chevré (en stor bit, köp gärna över manuell disk)

Gör såhär:
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten (eller köp färdigriven) i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlöksklyftor. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Grädda i 200 grader ca 50-90 min, beroende på storlek och potatis. Smula Chevré över och gratinera de sista 15 minuterna.

Helstekt Fläskkarré:

Fläskkarré i bit. Utan ben.
Salt
Peppar
Timjan
Rosmarin
(Vitlöksklyftor)
(Katrinplommon)

Gör såhär:
Rulla/gnid in kryddorna (efter behag men överdosera inte) i köttet. Stick eventuellt in hela vitlöksklyftor eller katrinplommon om så önskas. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen. In i ugnen på 175 grader tills innetemperaturen är ca 70-75 grader. Ungefär 1½ timme beroende på köttets storlek. Ta ut och låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det. Skär i centimetertjocka skivor.

Gräddsås:

Steksky från köttet
1 köttbuljongtärning (utesluts om du har mycket steksky)
Vispgrädde
Creme Fraiche
½ dl soya
Salt
Peppar
Vinbärsgelé
(Redning)

Spar all sky som blivit av köttet. Låt det koka ner en smula. Lägg i köttbuljongtärning (om du ska ha). Grädde. Creme Fraiche. Ungefär 2-3 dl av varje. ½ dl soya. Låt koka upp och koka en stund på svag värme. Smaka av med salt, peppar och en matsked gelé (mer om så önskas). Tycker du att såsen är för tunn kan du reda av den med lite maizena eller vetemjöl utrört i vatten.

Knäckig ananaspaj:

150g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350g ananasskivor på burk. (Jag hade tre burkar med skivad ananas.)

Gör såhär:
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna utom ananasen. Skär ananasen i bitar och lägg i en pajform. Försök att fördela smeten någorlunda jämt över. Grädda i ugnen ca 20-30 minutet i 200 grader. Degen stelnar när den tagits ut. Servera ljummen med vaniljglass.

David Lundmarks Kladdkaka:

150g smör
3 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
1½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
Kokos till formen (min egen idé)

Gör såhär:
Smöra en form. Strö den med kokos. Smält smöret i en relativt rymlig kastrull. Rör i sockret och kakaon. Rör i ett ägg i taget. Häll i vetemjölet och vaniljsockret. Rör om så allt blandas och inga mjölklumpar bildas. Häll i formen. Grädda i ugn, 175 grader i 17-20 minuter. Absolut inte längre. Kan vara gott med smält nougat ovanpå. Om man inte fått nog av socker vill säga.

Köttfärssås:

Det finns tusen olika sätt att göra köttfärssås på. Här är ett. Jag gör nog olika varje gång och höftar i saker som råkar finnas hemma. Men viktigast är basilika (ingen oregano) och vitlök.

Blandfärs typ 600-800g
1 burk krossade tomater
1 lök
3 vitlöksklyftor
1-2 dl chilisauce
1-4 msk ketchup (kan uteslutas)
Salt
Peppar
1-3 msk torkad basilika
Paprikapulver
Chilipulver
Cayennepeppar
Grädde efter behag
1 dl creme fraiche

Gör såhär:
Bryn köttfärsen tillsammans med finhackad lök och vitlök. Krydda. Låt kryddorna brynas med ordentligt. Finfördela gärna färsen. Lägg över, gärna i en större traktörpanna. (Detta moment kan uteslutas.) Häll på krossade tomater samt lite vatten som du sköljer ur burken med. Häll i chilisauce och ketchup om så önskas. I med grädde och creme fraiche. Koka upp. Krydda lite mer med basilika, salt och peppar. Låt koka upp och småkoka under lock mellan 10-20 minuter. Rör om då och då. Servera med spagetti eller varför inte broccoligratäng!

Sådärja. Nu är jag helt matt. Och inte helt oväntat hungrig.


Kommentarer
Postat av: Åsa

Tack för detta=)

2010-10-11 @ 16:59:08
Postat av: Ferdrik

Tjenamors! Jag måste ha receptet till lasagnen. pls skicka den..



/fredrik

2010-11-19 @ 10:30:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0